(KarriereStart.no):

Har du en enkel, men spennende foretningsidé, løyve for et håndverk, en god penn eller inngående datakunnskaper? Da kan det hende at et enkeltpersonforetak kan være noe for deg.

 

Sannheten er at det finnes uendelig med kreative utgangspunkt for å opprette et ENK.

 

Slik kommer du i gang:  

 

Registrering

For å i det hele tatt få godkjent registrering av enkeltpersonforetaket, eller ENK-et, må du oppfylle noen generelle krav. Du som eier må være fylt 18 år og foretaket skal stå registrert på en norsk adresse.

 

Hvis du ikke er 18 finnes det noen tilfeller der en verge kan tillate deg som er mindreårig over 15 til å drive en næringsvirksomhet, hvis fylkesmannen også går med på det.

 

Registrering av firmaet skjer via Altinn, hvor du logger deg inn og finner frem skjemaet «Samordna registreringsmelding». Kryss av for registrering av nytt enkeltpersonforetak, og send inn. Registreringen blir som regel godkjent innen én arbeidsuke.

 

Registreringen av enkeltpersonforetaket er gratis, og vil stå oppført i Enhetsregisteret. Når du registrerer deg får du et organisasjonsnummer, og muligheten til å registrere deg i Foretaksregisteret.


 

Organisasjonsnummeret du får tildelt må brukes på fakturaer og andre forretningsdokumenter. Det er ikke noe som skjer automatisk, du er selv ansvarlig for at nummeret blir brukt på steder hvor det er lovpålagt. Etter registreringen vil foretaket ditt stå oppført i Brønnøysundregisteret.

 

SE VIDEO: - Bruk tid på valg av bedriftsnavn

 

Registrering i Foretaksregisteret kan være unødvendig

Registrering i Foretaksregisteret koster penger, og er uinteressant med mindre det er påkrevd, som det er i enkelte bransjer, eller hvis du skal videreselge varer som er kjøpt eller importert. Du trenger ikke å registrere deg i foretaksregisteret hvis du driver konsulenttjenester. Eksempelvis arkitekttjenester, oversettelse, grafisk design og lignende.

 

Når enkeltpersonforetak passer for deg

Et enkeltpersonforetak er i realiteten ikke noe annet enn deg selv og en bankkonto. Det innebærer at du som eier står med fullt ansvaret for alle aspekter av foretakets økonomi. ENK egner seg best for deg som har en risikofri foretningsidé, hvor du neppe har tenkt til å selge firmaet i fremtiden.


 

ENK eller AS?

Et AS er i motsetning til et enkeltpersonforetak separert fra din private økonomi. Med separat økonomi har du mindre risiko for å gå personlig konkurs, og foretaket har bedre forutsetninger for fremtidig inntak av aksjonærer, eiere og investorer. Skal du selge firmaet ditt er det mye enklere å selge aksjene i AS-et enn å selge enkeltpersonforetaket. Organisasjonsnummeret til et ENK kan ikke overdras til nye eiere, det kan organisasjonsnummeret til et AS.

 

LES OGSÅ: Er frilanstilværelsen noe for deg?

 

Håndtering av inntekt

Selv om pengene fra enkeltpersonforetaket kan gå rett inn på lønnskontoen din bør du vurdere å opprette en separat firmakonto for å håndtere inntektene dine. Dette fordi du som eier av foretaket er lovpålagt å føre et skikkelig regnskap. Du kan velge om du vil gjøre regnskapet selv, men det anbefales å innhente hjelp fra en regnskapsfører, spesielt hvis du er uerfaren.

 

Formålet er, uavhengig av hva du velger, at regnskapet skal være forståelig for Skatteetaten. Skulle du eksempelvis få spørsmål om å vise frem regnskapet i forbindelse med et bokettersyn, kreves det at alle inntekter og utgifter er dokumentert med bilag. Bilag vil si alle fakturaer som viser til inntekt, og kjøpskvitteringer som viser utgifter. Regnskapet anses som ugyldig hvis du roter bort originalbilagene.

 

Vær nøye med faktureringen

Faktura skriver du i stigende rekkefølge. For eksempel 001, 002, 003. Om du ikke ønsker å avsløre for kunden at du er nyopprettet, kan du starte fakturanummer hvor du måtte ønske, for eksempel på 1563. Da vil de neste numrene som følger være 1564, 1565 og så videre.

 

Nummerserien på fakturaene må være uavbrutt, ellers er det et brudd på Bokføringsloven. Fakturaer bør lages med et profesjonelt fakturasystem slik at alt innholdet i fakturaen er i henhold til loven. Med andre ord oppfordres det ikke til å lage egne fakturaer i Word eller lignende. Du kan lese mer om faktura på faktura.no.

 

Ved årets slutt skal omsetningen i næring føres inn i selvangivelsen, eller i Næringsoppgave 1. Nettoinntekten går over til selvangivelsen for beskatning. Hvis foretaket går med underskudd kan du få fradrag på skatten.

 

SE VIDEO: Slik finner du den kreative flyten som gründer

 

Litt om MVA

Moms, eller merverdiavgift, fungerer slik at hvis foretaket selger tjenester som omfattes av MVA-loven og som det skal betales MVA av, må firmaet registreres i MVA-registeret - idet omsetningen bikker 50 000 kroner.

 

Når firmaet er ferdig MVA-registrert skal det fakturere MVA på all omsetning av avgiftspliktige varer og tjenester, og betale disse pengene inn til staten gjennom MVA-oppgaven som vanligvis leveres seks ganger årlig. Du kan også søke om å få betale én gang i året, men dette er risikabelt for alle som har problemer med å ha mye penger på konto uten å bruke dem opp.

 

Les mer om hvem som er pliktig MVA her.


Navn på foretaket

Når du navngir enkeltpersonforetaket må du gjerne være kreativ, så lenge du har etternavnet ditt representert. Heter du for eksempel Hansen, kan foretaket ditt hete «Foto Hansen», «Hansen blinkskudd» eller hva du måtte ønske. Et tips kan være å ha et så relevant navn som overhodet mulig, slik at kunden kan gjenkjenne hva virksomheten din tilbyr, uten noen videre forklaring.

 

Tillatelser og bevilgninger

Før du går i gang med din egen virksomhet bør du ta noen forhåndsregler. Først og fremst vil grundig forarbeid hjelpe deg med å sette realistiske mål for firmaet ditt.


 

En god plass å starte vil være å finne ut om virksomheten din krever spesielle bevilgninger eller tillatelser. Her får du en pekepinn på hvilke bevilgninger som kreves.

 

(Kilder: Altinn.no, Skatteetaten.no og frilansinfo.no)

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger