(KarriereStart.no):

Det å stille til et jobbintervju kan vekke frykten i de fleste av oss. Tanken på at man stiller som målskive for kritiske blikk og granskende kommentarer er nok til at mange overdramatiserer det som måtte finnes av svakere sider i søknaden og CV-en sin.

Uansett om man har videregående- eller høyere utdanning, er karakternivået noe som er en bekymring for svært mange. Man kan fort forestille seg at intervjueren har til hensikt å ansette den med best skussmål fra jobb og skole, men det trenger ikke være tilfellet.

Debra Wheatman, president i careersdonewrite.com, er en anerkjent ekspert innen jobbsøkingsteknikker. Hun har skrevet et blogginnlegg hvor hun forklarer hvordan man kan komme styrket ut av å bli konfrontert med svake karakterer under jobbintervjuet. Her er et utdrag av hennes anbefalinger: 

 

LES OGSÅ: Spørsmålene du bør stille under jobbintervjuet

 

Du er fortsatt aktuell

Først og fremst; hvis de dårlige karakterene dine blir tatt opp som et tema under jobbintervjuet, må du ikke la det knekke selvtillitten din. Dersom de mente at dette diskvalifiserte deg for stillingen, ville de ikke kalt deg inn til intervju i utgangspunktet. Intervjuere stiller ofte ett eller flere tøffe spørsmål for å se hvordan du reagerer. Hensikten med dette er for å se om du lar deg vippe av pinnen, eller om du er i stand til å komme med argumenter som viser at du er egnet for jobben. Måten du forsvarer det lave karaktersnittet på, kan gi intervjueren innsikt i hvordan du vil fungere i en jobbsituasjon.


 

SE VIDEO: Jobbintervjuet fra A til Å

 

Ha en plan B

Dersom intervjuet tar en uventet vending, er det viktig å ha en reserveplan. Hvis et lavt karaktersnitt er din akilleshæl, bør du forberede en plan for hvordan du skal takle å bli konfrontert med dette. Det er minst like viktig å vite hva du skal si om dine svake sider, som dine sterke sider. Se kritisk på din egen CV og søknad og gjør deg bevisst på hva som kan anses som svake punkt. Deretter kan du lage en plan for hvordan du vil håndtere spørsmål rundt disse under jobbintervjuet.  


 

LES OGSÅ: 80 vanlige spørsmål i jobbintervjuet

 

Selg dine sterke sider

Selv om det er viktig å forklare sine svake sider, er det samtidig viktig å ikke dvele ved temaet. Fokuser heller på de sterke sidene dine. Det spiller ingen rolle om du konkurrerer med andre kandidater som har bedre karakterer. De kan ha andre svakheter som du ikke har. Hva er det som gjør deg til en god kandidat? Hadde du en relevant deltidsjobb eller sommerjobb i studietiden? Kan du vise til gode attester? Har du hatt noen frivillige verv eller vært aktiv i en studentorganisasjon? Selg det som veier opp for karakternivået.

 

LES OGSÅ: Tips til jobbintervjuet for de innadvendte

 

Gi gyldige grunner

Du må regne med å måtte oppgi en gyldig grunn for de dårlige karakterene. Kanskje det var enkelte fag som trakk ned snittet? Hvis du for eksempel har dårlige karakterer i fag som ikke er en relevant del av jobben du søker på, kan det være verdt å understreke. Men husk at du da må kunne vise til bedre karakterer i fag som faktisk er relevante.

 

LES OGSÅ: Slik takler du nervene under jobbintervjuet

 

Husk dette

Kort oppsummert kan man ikke la en enkelt sak eller ett enkelt spørsmål ødelegge for resten av intervjuet. Evaluer deg selv og forbered argumenter for hvorfor du er den sterkeste kandidaten. Presenter et nyansert bilde av hvem du er og hvilke kvaliteter og verdier du tar med deg inn i stillingen. Om du klarer å kommunisere dette, vil det gå langt bedre enn du kanskje frykter.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger