(KarriereStart.no):

Ifølge undersøkelsen kåres Norge til det syvende beste landet i verden å jobbe i, skriver Teknisk Ukeblad (TU). Det er for første gang gjort en analyse av menneskelig kapital og hvordan denne forvaltes. Framstillingen kalles Human Capital Report, der Norge havner på den nevnte plassen.

Selve kåringen baserer seg på forskjellige kriterier; utdanning, helse, arbeidsliv og muligheter. TU skriver at målet med rapporten skal være å danne et helhetlig og langsiktig bilde av hvordan land i dag håndterer menneskelige ressurser, og hvordan de er rustet til det fremtidige arbeidslivet og økonomiske utfordringer.

Landet som går seirende ut er Sveits, som etterfølges av Finland på andre plassen. Når det kommer til de skandinaviske landene kommer Sverige på femte plass, mens Danmark ender på niende.

Utdanning trekker Norge ned 

Topp 20 land å jobbe i
  1. Sveits
  2. Finland
  3. Singapore
  4. Nederland
  5. Sverige
  6. Tyskland
  7. Norge
  8. UK
  9. Danmark
  10. Canada
  11. Belgia
  12. Ny Zeland
  13. Østerrike
  14. Island
  15. Japan
  16. USA
  17. Luxembourg
  18. Qatar
  19. Australia
  20. Irland

Av de fire kategoriene er det utdanning som er Norges svakeste. På dette punktet ender vi helt ned på en femtende plass. Dette gjelder kvalitative og kvantitative aspekter ved utdanningen og tilgangen til utdanning gjennom livet. I denne kategorien tar Finland lite overraskende førsteplassen. Sverige går foran Norge på en fjortende plass og Danmark på attende plass.


Deretter kommer muligheter i arbeidslivet. Dette kan være juridiske retningslinjer, transport og infrastruktur, bruk av mobil og Internett, sikkerhet og rettigheter og samarbeidet mellom utdanningsinstitusjoner og næringslivet. I denne kategorien kommer Norge på åttende plass og etterfølges av Sverige på tiende og Danmark ellevte. Finnene stikker igjen av med førsteplassen.

Innen selve arbeidslivet kommer Norge på femteplass, Sverige ligger hakk i hæl med plassen etter, mens danskene faller ned på tolvte. Finland vinner igjen Norden med å ta tredjeplassen.

I helsekategorien ender Norge opp på sjetteplassen, som er dårligere enn på ovennevnte plassering. Våre to naboer gjør det bedre, med Sverige på andre og Danmark på tredjeplass. Finland gjør det endelig dårligst av de nordiske landene med en niende plass.


Norge må bli mer globalt bevisst

Daglig leder i Global Forums, Bjørn Christian Nørbech, forteller til TU at norsk arbeidsliv er attraktivt for de som kjenner landet og har det på radaren sin. Mange som begynner å bo her opplever at det er lettere å kombinere karriere og familieliv her. Det er stor aksept for at begge i et forhold kan ta seg tid til barn og familie. Men, igjen kan Norge være et lite attraktivt land for de som er karrieresultne, sier han.

Nørbeck påpeker også til TU at Norge må begynne å bli mer globalt bevisst. Han mener vi har en utfordring når vi bare tenker på oss selv i et lokalt eller nasjonalt perspektiv. Norsk økonomi og arbeidsliv preges i stor grad av av en global økonomi, og det kan være en fordel og ha kunnskap til ulike språk og kulturforståelse. Det er aldri noen norske selskaper som er med på listene over de internasjonale arbeidsgiverne. Norske selskaper er knapt kjent i utlandet. Det er en grunn til det, og det er noe man kan jobbe med, sier han til TU.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger