(KarriereStart.no):

Navn: Vilde Stubberud Haslund

Alder: 23

Utdanning: Industriell kjemi og bioteknologi, NTNU. Begynner i 4. klasse høsten 2015

Internship hos: Hydro

 

Fortell oss om hva jobber du med hos Hydro

Jeg jobbet på forskningsavdelingen i Porsgrunn som er en del av Primary Metal Technology. Her har jeg vært involvert i et prosjekt som forsøker å utvikle nye materialer til elektrolysecellene, som kan bidra til å gjøre Hydros aluminiumsproduksjon mer effektiv.

 

Kan du fortelle litt om hva internshipet går ut på?

Vilde Stubberud Haslund. (Foto: Hydro)

I tillegg til prosjektet du har i den avdelingen du er i har alle interns jobbet med en felles caseoppgave. I den forbindelse har det vært to felles samlinger på hovedkontoret i Oslo. Noen av oss har også vært på besøk på et av aluminiums- eller kraftverkene for å få et innblikk i hvordan den faktiske produksjonen ser ut. Men til daglig jobber jeg mest med materialprosjektet, dette innebærer en del labarbeid, litt mekking, litt analyse og en del grubling. Også snakker jeg stadig vekk med veilederen min og diskuterer problemer som har oppstått og mulige løsninger på disse.


 

Hva gikk den felles caseoppgaven ut på?

Det var kjempegøy å jobbe med caseoppgaven, mest fordi jeg hadde en fantastisk bra gruppe og fordi jeg fikk jobbe med helt uvante problemstillinger. Vi skulle se på de teknologiske og strategiske aspektene ved Hydros klimaambisjon, - ikke småtteri altså. Vi kunne sikkert ha jobbet med oppgaven hele sommeren, men vi kom frem til ganske mange kule ideer og tanker med den begrensede tiden vi hadde til rådighet. Så blir det spennende å se om Hydro tar med seg disse ideene videre. Ekstra motiverende var det at gruppene konkurrerte mot hverandre, og til slutt gikk faktisk teamet jeg var på av med seieren.

LES OGSÅ: Internship i Telenor: Magnus Solvik om sine erfaringer


 

Hvorfor valgte du å søke på internshipet hos Hydro?

Jeg synes Hydro som selskap har en veldig interessant profil – de er verdensledende på en del teknologi, men likevel bruker de mye ressurser på enda mer forskning og utvikling. De har gått fra å drive med masse forskjellig til å bli aller best på én ting, og det syntes jeg det virket veldig kult å få et innblikk i. I tillegg hadde jeg hørt mye bra fra studenter som hadde hatt internship tidligere som ikke bare hadde hatt en fin sommerjobb, men også lært masse.

 

Hydro mottok hele 1400 søknader til årets internship-stillinger, noe som er ny rekord. Hva var det som gjorde at du fikk en av plassene?

LES OGSÅ: Trygve har sommerjobb hos Acando: – Jeg jobber med et utrolig kult prosjekt

Den første kontakten med ansatte i Hydro fikk jeg gjennom karrieredager på NTNU. Først bare ved å vimse bort til standen deres, i neste omgang ved å faktisk arrangere den karrieredagen de deltok på. Dette tror jeg bidro til at de visste hvem jeg var og at søknaden min kanskje skilte seg ut i bunken, men det er selvfølgelig ikke nok for å faktisk få stillingen til slutt. Da må man nok også kunne vise til gode akademiske resultater, men også et engasjement og en interesse for å lære mer. Jeg tror det hjelper å stikke hodet litt frem for å vise hvem du er, men å kombinere det med litt ydmykhet og nysgjerrighet.

LES OGSÅ: Intern i Schlumberger-WesternGeco via IAESTE: Ana Karens Garcia Morales

 

Klikk her for å se alle internships i Norge

 

Kan du fortelle litt om utdanningsbakgrunnen din?

Jeg er begynner i fjerdeklasse på industriell kjemi og bioteknologi denne høsten, og fra og med tredje klasse har jeg valgt materialkjemi som retning. Før jeg begynte på NTNU gikk jeg ett år på NHH. To forskjellige verdener vil kanskje mange si, men personlig synes jeg ikke det er så dumt å ha med seg litt økonomibalast. Før det igjen gjorde jeg IB Diploma Programme i stedet for vanlig videregående.

 

Hvilket utbytte har du hatt av tiden som intern hos Hydro?

Jeg har fått større innblikk i hvordan det er å være en del av en intern forskningsgruppe i et selskap og hva man kan vente seg etter studiene. Mye av lærdommen er helt spesifikk labteknisk og teoretisk kunnskap, men man lærer også mye om mer generelle arbeidsmetoder. Underveis har jeg også fått mye ansvar for å drive prosjektet fremover ved å planlegge og følge opp prosessen.

LES OGSÅ: Nora har sommerjobb hos Siemens: – Arbeidet vi gjør har reell verdi for selskapet

 

Hvor går veien videre etter internshipet? 

Om Hydro:
 
Hydro er produsent og global leverandør av aluminium.

Hydro har 13 000 ansatte involvert i aktiviteter i mer enn 50 land på alle kontinenter. 

Selskapet har sitt hovedkontor i Norge, og har 3400 ansatte på landsbasis.

Hydro tilbyr både internship- og graduateprogram for studenter og nyutdannede.

Klikk her for å lese mer om hvilke muligheter som finnes for studenter og nyutdannede i Hydro
 

 

I første omgang til ETH Zürich for et utvekslingsår. Etter det vet jeg ikke helt. Jeg har heldigvis fortsatt noen år igjen av studiet til å tenke på og finne ut hva jeg skal bli når jeg blir stor. Men internship er absolutt en veldig bra måte å teste ut hvor du trives og hvordan ting faktisk fungerer utenfor campus, så jeg skal prøve å få et internship neste sommer også.

 

Hva er drømmejobben din for fremtiden?

Det kommer an på hvilken dag du spør meg – noen dager vil jeg helst ta en doktorgrad og fordype meg i en eller annen liten nerdedetalj, og andre dager tenker jeg at jeg aldri skal sette min fot i en lab igjen. Som regel er det noe midt imellom. De dagene jeg har hatt det best på jobb i sommer er de dagene da jeg har vært litt på lab, jobbet litt med caset, skypet med teamet mitt og kanskje fått litt input fra en som er ekspert på akkurat det jeg lurer på. Så jeg tror variasjon i hvert fall er et stikkord for beskrivelsen av drømmejobben.

LES OGSÅ: Helene er intern i NCC

 

Har du noen tips til andre som vurderer et internship hos hydro?


Snakk med andre studenter som har prøvd det, få tak i hva de likte og ikke likte ved arbeidsdagen sin. Ikke nøl med å spørre, enten det gjelder interns eller fast ansatte så er de som regel veldig villige til å dele av sine erfaringer. Og så er det vel egentlig bare å hive seg ut i det – i verste fall så var det ikke akkurat det du hadde tenkt deg å gjøre resten av livet, men da vet du det. Uansett kommer du til å være en erfaring rikere.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger