(Karrierestart):

Som ferdig utdannet er det på tide å tenke karriere, og veien videre fra skolebenken og ut i arbeidslivet. Du kan oppleve at jobbsøkerprosessen er lang og tøff, og er du utdannet innen et populært yrke, er det ofte veldig mange om beinet for å få jobben.


Administrerende direktør i Geelmuyden.Kiese, Andreas Wabø, stilte opp på et frokostseminar på Blindern, hvor han holdt et foredrag om «personal branding». Altså hvordan du bygger deg selv som en merkevare og skille deg ut fra flokken som kjemper om de mest ettertraktede jobbene. I følge Wabø er det nemlig ikke nødvendigvis de som er best kvalifiserte på papiret som kommer gjennom nåløyet. Det er de som stikker seg ut og som kan by på «det lille ekstra» som er gullkornene arbeidsgivere leter etter.

 

Spesialister på merkevarebygging

Firmaet er et av Skandinavias største på strategisk kommunikasjonsrådgivning, og Andreas Wabø kan fortelle at mange studenter søker på firmaets trainee-program. Bare i år, har de fått inn over 300 søkere, og med så mange søknader, kan det være vanskelig for firmaet å finne rett kandidat. Ut av de 300, så er det maks ti stykker som kommer til intervju, og Wabø kan fortelle at det ikke nødvendigvis er de best kvalifiserte på papiret, som kommer seg gjennom runden. Men de som hadde noe ekstra å tilby.

Når Wabø snakker om det lille ekstra, er det en egenskap eller kvalitet ved personen som gjør at du skiller deg ut. Vi har samlet sammen noen tips fra seminaret, om hvordan du kan finne ut av hvem du er, og hvordan du skal skille deg ut fra mengden:


 

Finn ut hvem du er

Sett deg ned og tenk over hvem du er, hva du vil og hva dine beste og dårligste egenskaper er. Er du den flittige studenten som alltid gjør det lille ekstra? Problemløseren som har store amisjoner om å redde verden, eller er du debattanten som tar en debatt for debattens skyld?



Uansett hvilken kategori du setter deg selv i, finnes det positive og negative egenskaper ved alle sammen. Er du tydelig på hva dine egenskaper er derimot, vil jobben ha et klarere inntrykk om hvordan du vil passe inn i bedriften, i stedet for at du overrasker dem i ettertid med å være en helt annen person enn den som kom på intervjuet.

- Men poenget er at du vet hvem du er. Og selv om du har noen feil, så er ikke det nødvendigvis verdens ende, sier Andreas Wabø.

LES OGSÅ: Slik burde bildet på CVen se ut

 

Vær synlig

Vil man frem i verden, må man tørre å være litt frampå, mener Wabø. Folk er altfor redde for å gjøre litt uortodokse ting, men det er ofte dette som setter et inntrykk på ledere, og du blir lettere å huske. Ikke stå sammen med 200 andre mennesker, og vent på din tur. Kutt køen og gå direkte på kontoret der du vil søke, og levér søknaden din personlig istedetfor. Vær kreativ. Levér inn en alternativ søknad, slik denne karen gjorde da han skulle søke på en jobb i NRK. Det er ikke garantert at du vil komme på intervju, men det er større sjanse for at du vil bli husket, og du vil framstå som en person som ikke er redd for å tenke utenfor boksen.


- Jeg husker gjerne vedkommende, hvis det er noen jeg har hilst på. Det skader ikke, og så ser vi om du kvalifiserer deg på papirene. Jeg er veldig opptatt at det skal være en rettferdig søknadsprosess, men du har ihvertfall sørget for at jeg har deg et eller annet sted i bakhodet, forteller Wabø.


LES OGSÅ: Avslag på jobbsøknaden: Seks grunner til at søknaden forkastes

Få frem karakteren din

Finn ut hva som er unikt fra deg og de andre. Ikke prøv å se på deg selv som del av en stor gruppe. Når du søker jobb er du helt alene, og da er det viktig å vite hva som skiller deg ut fra de andre. Alle har en egenskap som de er flinke på, tenk over hva som er dine egenskaper og styrker, og prøv å finne ut av situasjoner hvor du har hatt bruk for dem. Wabø kan fortelle at det å være åpen, ikke nødvendigvis trenger å være noe negativt. Det er ofte de som kommer med en veldig personlig historie, man oftest sitter igjen med et sterkest inntrykk av, og våger man å være åpen, vil arbeidsgiver også oppfatte deg som en ærlig person.


- Først og fremst vær den du er, og våg å drite deg ut, sier Wabø.

LES OGSÅ: Hvordan skrive jobbsøknad: Gisle Hellsten ved Karrieresenteret har fasiten

 

Vær offensiv!

Ikke la andre lage regler, men definér de selv. Du er ikke nødvendigvis frekk fordi du går ut av køen og finner en alternativ vei. Det viser bare at du er kreativ, offensiv, og vil et sted i livet. Finn en alternativ måte å vise deg frem på til den du søker jobb hos. Våg å gå skikkelig på trynet, og får du ikke jobben, har du iallefall gjort et inntrykk hos de du søker arbeid hos.



- Du kan ikke bare stå i den samme køen som alle andre. Da kommer det an på når du kommer inn da, som nr 200, og da er det lite sannsynlig at du kommer igjennom den bunken som jeg skal lese, forteller Wabø.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger