(KarriereStart.no):

Undersøkelser viser at rundt 40 prosent av nordmenn vurderer å skifte karriere, men de færreste våger å gjennomføre det. Anne-Sophie Gjems er en av dem, og byttet ut en suksessrik jobb i legemiddelindustrien med en jobb som ungdomsskolelærer.

 

Gjems utdannet seg som lærer, men fant fort ut at det ikke var det hun ville gjøre. 

 

- Da jeg hadde studert i to år, tenkte jeg at "lærer, det kan jeg ikke bli", det var ikke for meg.

 

Hun fullførte likevel den fireårige lærerutdanningen, men da hun ble oppfordret til å søke på en jobb i legemiddelindustrien, var sjansen for spennende til at hun kunne la muligheten slippe unna. 

 

- Jeg trivdes kjempegodt. Jobbet først i et selskap, og byttet over til et annet, og så etter hvert at her kunne jeg gjøre en god jobb. 

 

Evnen til å kommunisere et budskap og lære det bort til andre, passet like så bra inn i kommunikasjonsbransjen, som det gjør i læreryrket. Etter kort tid ledet hun sin egen avdeling og jobbet kun med kommunikasjon. Anne-Sophie hadde ubevisst slentret inn i drømmejobben sin.


 

SE OGSÅ: Yngvar sluttet i jobben for å bli klovn på fulltid

 

Nedskjæringer

Og hun hadde det som plommen i egget, inntil nedskjæringene kom.

 

- Det ble trangere tider, regelverket ble strammere, også begynte nedbemanningen. Vår avdeling overlevde i hvert fall tre, kanskje fire omorganiseringer. Vi klamret oss fast.

 

Direktøren i firmaet var fast bestemt på at de trengte en god kommunikasjonsstab, men ved neste runde med omorganisering, ble avdelingen flyttet til Sverige. Anne-Sophie fikk lov til å bli med til nabolandet, men valgte å se seg rundt etter noe annet, i stedet for å flytte hele familien over til utlandet. Hun godtok en sluttpakke, men fant kjapt en jobb som tilbød noe av det samme hun hadde jobbet med i legemiddelindustrien.

LES OGSÅ: Sosionom - Yrket på to minutter - Hva gjør en sosionom?

 

Gikk glipp av mye

Hun stortrivdes i sin nye jobb, men fant ut at døgnet ikke hadde nok timer til å jobbe hele tiden, og samtidig ta vare på familien sin.


 

- Jeg hadde en kjempespennende jobb, med fantastiske kunder, fantastiske kollegaer, men jeg jobbet døgnet rundt. Jeg er mamma, og er veldig glad i å være det, men jeg har ikke hatt så mye tid til å være mamma de årene jeg jobbet i legemiddelindustrien, og jeg må jo si at jeg gikk glipp av veldig mye. 

 

Det var etter at hun skrek til sønnen som lå hjemme syk, i fortvilelse over en deadline hun hadde på jobb, at hun bestemte seg for å vurdere læreryrket.

LES OGSÅ: En av tre angrer på jobbytte

 

- Han var syk og prøvde å få kontakt, og jeg ba han om å holde kjeft fordi mamma måtte jobbe. Da tenkte jeg at dette er jo galskap, jeg kan ikke holde på sånn. Så da gikk jeg til sjefen min og fortalte at jeg kommer til å slutte.

 

Tilbake til skolebenken

Anne-Sophie så for seg en rolig overgang over til læreryrket. Det var trossalt 13 år siden hun gjorde seg ferdig med lærerutdanningen, og hun hadde ikke engang rukket å jobbe som lærer før hun endte opp i kommunikasjonsyrket.  Men da hun først åpnet opp for muligheten til å jobbe som lærer, begynte ballen å rulle fort. Innen et døgn etter at hun slang inn en søknad til et ettårsvikariat som ungdomsskolelærer, ble hun oppringt av rektoren ved Hosletoppen skolen og spurt om hun ville komme på intervju.

 

Vikariatet ble fort til en fast stilling, og Anne-Sophie har nå jobbet som ungdomsskolelærer i snart fem år. Selv om det tok noen år å vende seg av med det hektiske miljøet i kommunikasjonsbransjen, angrer hun ikke på at hun byttet karrierevei.

 

- Det jeg synes er fantastisk med denne jobben er at jeg har muligheten til å være sammen med barna mine i feriene.

 

Hele intervjuet med Anne-Sophie kan du se øverst i saken.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger