(KarriereStart.no):

Mange starter karrieren sin med høye forventninger om spennende arbeidsoppgaver, men finner ut at karrierevalget ikke vår fullt så spennende, og ender opp med å gå lei etter kun et par år. Dessverre vil flere av dem velge å bli værende med karrierevalget sitt, selv om det betyr å jobbe med det samme frem til den dagen de går av med pensjon.

 

Hvorfor er det slik at man velger å fortsette i en jobb, selv om både kollegaene og arbeidsplassen går en på nervene? Skribenten Josh Weiss-Rossler blogger om karrierevalg og karrieretips, og har på nettstedet Careercast.com listet opp de mest brukte unnskyldningene til hvorfor vi "holder ut" med karrierevalget vårt. Må du bruke flere enn én av disse unnskyldningene for å rettferdiggjøre grunnen til at du jobber med det du gjør, bør du kanskje vurdere å bytte karriere.

 

- Jeg er flink på det jeg jobber med, derfor ser jeg ingen grunn til å bytte jobb

Kjenner du deg igjen? Selv om du er flink til noe, betyr det ikke at du ikke kan jobbe med andre oppgaver i løpet av de neste 40 årene. Befinner deg i en jobb hvor du har få og ensformige arbeidsoppgaver, bør du vurdere å se deg om etter en annen arbeidsplass. Du skal tross alt jobbe 40 timer i uken med dette, og mest sannsynlig vil du kunne få jobbe med akkurat det du gjør nå, på en annen arbeidsplass også. Og forhåpentligvis med flere og mer varierte oppgaver.


 

- Jeg har ikke kompetansen til å bytte til et annet fagfelt

Mange av dem som vurderer et karriereskifte, frykter at de ikke har nok kompetanse til å omstille seg, eller tror at de må tilbake på skolebenken.

 

- I noen tilfeller må du kanskje ta noe utdanning, men du vil bli overrasket over hvor ofte dine kunnskaper kan overføres til andre yrker og industrier, skriver Weiss-Rossler.

 

Bruker du litt tid på å sondere arbeidsmarkedet, vil du oppdage at de fleste arbeidsplasser trenger en stab bestående av ansatte med forskjellig bakgrunn og kompetanse.

LES OGSÅ: Studievalg definerer ikke hele karrieren din

 

Klikk her for å se alle studier i Norge og utlandet

 

"Jeg skylder utdanningen min at jeg holder ut i denne jobben"

- En utdanning er i bunn og grunn kun et papirstykke, derfor trenger du heller ikke ha dårlig samvittighet for at du velger å skifte karrierere, skriver Weiss-Rossler.


 

Flere ferdigutdannede studenter ender opp i helt andre yrker enn det de utdannet seg til. Enten det kommer av et presset arbeidsmarked, eller at de oppdager uante karrieremuligheter. Som nevnt i forrige punkt på lista, de fleste utdanninger kan brukes innenfor flere yrker enn du tror.

LES OGSÅ: IT-bransjen ønsker høyere kvinneandel

 

"Jeg vil ikke gi andre inntrykket av at jeg valgte feil utdanning"

Weiss-Rossler mener at mange av de som velger å bli værende i en jobb de ikke trives med, gjør det i frykt av at de vil skuffe venner og familie.

 

- Mot slutten av det første året mitt på høyskolen, byttet jeg studieretning fra psykologi til engelsk. Det eneste som gjorde at jeg nølte litt med å forandre studieretning, var frykten for at venner og foreldre ville få inntrykk av at jeg ikke taklet psykologifaget. Jeg byttet fagretning likevel, og har aldri angret på det i ettertid, skriver Weis-Rossler.

 

Ikke la venner og foreldre avgjøre studie- og karrierevalget ditt. Til syvende og sist er det ditt valg, og din fremtid det gjelder. Om du skulle bytte karriere underveis, vil de rundt deg mest sannsynlig være mer støttende i den avgjørelsen, enn hvis du blir værende i en kjedelig jobb du ikke trives med.

 

 Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger