(KarriereStart.no): 

Tanken på å skulle forhandle lønn kan sette en støkk i de fleste. Skal du alltid forhandle? Aldri? Eller bør du se an situasjonen? 

I en artikkel på nettstedet Businessinsider.com, kommer rekrutterer Jenny Foss med sine råd om når og hvordan du bør forhandle lønn, og når du rett og slett bør la være å be om mer penger. 

 

Vurder forhandlinger når:

 

1. Du har fått et skriftlig tilbud

En grunnleggende regel når det kommer til lønnsforhandlinger er at du har mye mer makt når det er helt sikkert at arbeidsgiver vil ha deg, forteller Foss. Får du da et tilbud som ikke er helt som du forventer, er tiden inne for å komme med et mottilbud. Har du ikke fått et konkret tilbud bør du imidlertid vente med forhandlingene. 

 

2. Du kan være tydelig på hvilke kvaliteter du vil tilføre bedriften 

Din fremtidige arbeidsgiver bryr seg ikke om størrelsen på huslånet ditt eller hvor store bensinutgifter du har. En arbeidsgiver bryr seg kun om hva du kan bidra med i bedriften. Når du ønsker å forhandle frem et bedre tilbud bør du derfor ha forberedt noen argumenter om hvorfor du fortjener mer penger. Hvorfor skal de investere ekstra penger i deg? Hvilke verdier kan du tilføre bedriften? 


 

3. Lønnen er så lav at du risikerer å miste motivasjonen 

Hvis du umiddelbart føler irritasjon eller sinne over summen du blir tilbudt bør du stoppe opp og tenke over hvordan du kommer til å føle deg om én måned, seks måneder eller et par år hvis du takker ja til en lønn du synes er altfor lav. Arbeidsgiver fortjener å ha topp motiverte ansatte og du fortjener å ha en jobb hvor du trives og føler at du får rettferdig betalt, påpeker Foss. 

 

4. Du vil takke nei med mindre du får et bedre tilbud 

Liker du bedriften og stillingen, men ikke lønnen du er tilbudt? Da er tiden definitivt inne for å forhandle lønn. Kom med ditt motforslag. Får du ikke gjennomslag for dette er det jo bare å takke nei til stillingen. Det er viktig å gi det et forsøk, mener Foss. 


 

LES OGSÅ: Slik forhandler du om lønn under jobbintervjuet 
 

Tenk deg godt om før du begynner å forhandle når:

 

1. Du allerede har akseptert et lavere tilbud 

La oss si at du blir litt overivrig og sier ja til et tilbud som du egentlig ikke er helt fornøyd med. Er det da greit å prøve å skvise ut noen ekstra kroner av arbeidsgiver når du har fått tenkt deg om? Svaret er nei. Dette vil bare få arbeidsgiver til å lure på om han har ansatt en «prima donna». Takk heller din potensielle arbeidsgiver for tilbudet og si at du vil sove på det. Da unngår du å hoppe rett ut i noe du kommer til å angre på senere. 

 

2. De sier at de gir deg sitt beste tilbud 

Hvis arbeidsgiver virkelig liker deg, og de er klar over at de er nødt til å strekke seg langt for å få deg til å takke ja til stillingen, hender det at de kommer med sitt beste tilbud med én gang. Dette understrekes gjerne ved at de eksplisitt sier at dette er deres beste tilbud. I en slik situasjon er det risikabelt å forhandle lønn, forteller Foss. Da vil du enten fremstå som tunghørt eller som om du ikke bryr deg om bedriftens budsjett. 

 

3. Du ikke kan rettferdiggjøre en høyere lønn 

Det er ingen grunn til å forhandle lønn bare for moroskyld. Dersom lønnen du blir tilbudt er i tråd med bransjen og din erfaring bør du tenke deg om to ganger før du begynner å forhandle, råder Foss.

 

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger