(KarriereStart.no):

Det kommer frem i en undersøkelse gjort i forbindelse med en masteroppgave fra to studenter ved Norges Handelshøyskole (NHH) i Bergen. Masterstudentene Mona Halvorsen og Susann Johansen har undersøkt med ulike bedrifter innen handel- og finansnæringen, som viser at kvinner er mer opptatt av trivsel blant de ansatte, og engasjerer seg mer for å inkludere de innen avgjørelser som har betydning for driften.

- Vi vet fra tidligere studier at det er klare kjønnsforskjeller i lederstil. Det interessante med denne studien er at forskjellene er så stabile mellom bedriftene. Dette gir oss en indikasjon på at det er snakk om robuste funn, sier professor Rune Lines ved Institutt for strategi og ledelse på NHH, til forskning.no.

Undersøkelsen ble utført av 18 ansatte i ulike bedrifter som svarte på hvordan de opplever de kvinnelige og mannlige lederne i bedriften sin. Flertallet av de spurte, opplevde at de mannlige lederne ofte tok det for gitt at de ansatte trivdes i jobben, mens de oppfattet den kvinnelige sjefen som flink til å se den enkelte ansatte sine behov.

- Når det gjaldt kvinnelige sjefer, opplevde de ansatte at de var langt flinkere til å følge opp trivsel i det daglige. Det kunne være små ting som å spørre om hvordan det går og om man har det bra, forteller Susann Johansen.



Mer inkluderende

Undersøkelsen tok også for seg hvordan de ulike kjønnene løste problemstillinger. De mannlige lederne løste ulike problemstillinger på en kjapp og effektiv måte for å få rask fremdrift. De ansatte fikk gjerne ikke så mye innspill om valg og ideer, da de ofte bestemte seg på forhånd om hvordan en sak skal løses.

Det var derimot mer vanlig at de kvinnelige lederne åpnet for samarbeid med de ansatte, da de jobbet etter en annen fremgangsmåte.

– Den kvinnelige stilen kan oppsummeres som grundig, åpen, utprøvende, læringsvillig og lyttende. Disse egenskapene er spesielt verdifulle når man står ovenfor komplekse problemstillinger, hevder masterstudenten.

LES OGSÅ: Tips til medarbeidersamtalen: Spørsmålene du bør stille til arbeidsgiver

Ikke svart/hvitt

De to masterstudentene påpeker at resultatene ikke er svart/hvitt og at undersøkelsen ikke betyr at kvinner er bedre enn menn til å lede en bedrift, og at det trengs mer forskning på temaet.

Studentene påpeker også at ulike bedrifter har ulike behov for lederstiler, og det varierer veldig etter hva behovet for lederstil er. De fant også ulikheter innen formidlingsstil mellom kjønnene, og hvor den kvinnelige fremgangsmåten ikke nødvendigvis var den beste egnede.


- Kvinner ble opplevd som mer innpakkende. De bruker mange ord og forklaringer for å få fram et budskap, mens de ansatte opplevde mennene som langt mer direkte og tydelige, sier Johansen til forskning.no.

Klikk her for å søke blant tusenvis av ledige stillinger